NYHEDERREHABILITERER VÆRDIGHED OG SELVRESPEKT

VÆR KÆRLIG OG HJÆLPSOM MOD BØRN – DET ER SÅDAN, HUN GØR DET

Rosalba Cordero (bagerst), der underviser i Vejen til lykke i en folkeskole i Mexico City, en af mere end 1.835 skoler hun har besøgt.
Rosalba Cordero er mest lykkelig, når hun beskytter unge og børns velbefindende og fremtid med Vejen til lykke.

Der er en mangel på opmærksomhed til børn. Forældre arbejder, og børn bliver efterladt alene. Kriminaliteten stiger, fordi børn lytter til pusherne. De vil have penge og leder efter en måde til at slippe væk fra deres liv,” siger Cordero.

Hun ser to måder, hvorpå hun kan ændre et barns liv til et lykkeligt et: giv dem levereglerne i Vejen til lykke i en tidlig alder, eller hjælp dem op, hvor de er faldet ned, og rehabiliter dem.

”Denne lille bog er så let og så kraftfuld at bare ved at anvende den i dit liv, vil den forandre dig for evigt,” siger hun.

Med det mål at styre et barn mod et lykkeligt liv, arbejder Cordero og hendes almennyttige organisation ved navn Social udvikling og forbedring af værdier på at nå ud til hver eneste skoleelev i Mexico, før de begynder at tage stoffer eller ryger ind i kriminalitet.

I de sidste 17 år har de leveret workshops på 1.835 skoler, hvor de nåede ud til adskillige millioner. Som et eksempel på, hvordan dette kan gå for sig, er Corderos gruppe en del af en enestående samarbejdsworkshop. Folk fra så forskellige organisationer som Anonyme Alkoholikere og Retsadvokaternes kontor i Mexico besøger folkeskoler og overtager dagsordenen. I otte timer deltager studerende i workshops, hvor en hel time er tilsidesat til Vejen til lykke. Børn bliver frarådet at gå ind i kriminalitet og at tage stoffer og bliver givet de 21 leveregler. I ni år har de besøgt 621 skoler og nået over 439.848 børn.

Det er ikke ualmindeligt, at et barn kommer grædende hen til Cordero og spørger: ”Hvad kan jeg gøre, fordi mine forældre slår mig? Og jeg elsker dem.” Da mange stadig er i gang med at lære at læse, sender hun dem hjem med Vejen til lykke og beder dem om at spørge deres forældre, om de kan læse højt af kapitlet: ”Vær kærlig og hjælpsom mod børn.” Forsoning er uundgåelig.

Programmet er siden da nået ud til gymnasier. Og når Cordero underviser en klasse, sker det nogle gange, at op til halvdelen af de unge udbryder: ”Hov! Jeg kan huske dig med den lille bog!” – da de havde mødt hende tre år tidligere i grundskolen.

Men tusinder af unge er ikke så heldige og ender i fængsel. For dem er der dog stadig en chance.

Cordero og hendes hold blev inviteret af Mexicos minister for offentlig sikkerhed for at indføre programmet i seks ungdomscentre. I løbet af tre år nåede de ud til tusinder af ungdomsforbrydere og underviste dem i de 21 leveregler, såsom: ”Pas på dig selv”, ”Lad være med at stjæle” og ”Vær værdig til tillid”.

Men den leveregel, der har den største indflydelse, er ”Vær kompetent”.

”Denne lille bog er så let og så kraftfuld at bare ved at anvende den i dit liv, vil den forandre dig for evigt.”

”De tager et kig på, hvordan de vil se livet i øjnene, når de er ude af fængsel,” siger Cordero og påpeger, at det er først, når de ikke kan klare sig med ærligt arbejde, at de tyr til kriminalitet. Men efter at have leveret programmet oplevede Cordero at: ”Vold og kriminalitet i fængslerne var blevet reduceret.”

Når de slippes fri, vil disse tidligere lovovertrædere have det moralske kompas, de manglede, og således klare sig langt bedre denne gang. ”Jeg er glad, fordi vi kan gøre folk bevidste og hjælpe børn med at få løsninger, de kan bruge i deres liv.”

Og Cordero negligerer ikke højere uddannelse. Hun har fået en anmodning om at levere workshops til 34 universiteter og alle 50.000 elever, der er tilmeldt. Hvem ved, måske vil nogle af disse unge mennesker løfte deres hænder og sige: ”Hej! Jeg kan huske dig med den lille bog!” – et fortsat eksempel på, hvor mange liv Rosalba Cordero har berørt med Vejen til lykke.GIV ET BIDRAG

Den internationale Vejen til lykke-stiftelse (The Way to Happiness Foundation International) arbejder på at vende samfundets moralske forfald gennem genopretningen af tillid og ærlighed ved vidt og bredt at udbrede de 21 leveregler. Bidrag bruges til trykning og distribution af Vejen til lykke-hæfter og ‑undervisningsmaterialer.