10.3 LÆS KAPITLET

Leveregel 10, Støt et styre, der er skabt for og arbejder for hele folket

10. STØT ET STYRE, DER ER SKABT FOR OG ARBEJDER FOR HELE FOLKET

Samvittighedsløse og onde mennesker og grupper kan tilrane sig regeringsmagten og udnytte den til egen fordel.

Et styre, der udelukkende organiseres og ledes for at tjene bestemte menneskers og gruppers særinteresser, giver samfundet en kort levetid. Det bringer overlevelsen i fare for alle i landet; det bringer endog de personer i fare, som forsøger sig med det. Historien vrimler med eksempler på et sådant styres fald.

Opposition imod den slags styre fremkalder som regel bare mere vold.

Men man kan advarende give sin mening til kende, når den slags misbrug er udbredt. Og man behøver ikke aktivt at støtte et sådant styre; uden at gøre noget ulovligt kan man stadig forårsage en reform på længere sigt, ved simpelthen at undlade at samarbejde. Selv mens dette skrives, er der adskillige styrer i verden, som vakler, blot fordi befolkningen udtrykker deres stiltiende protest ved simpelthen ikke at samarbejde. Disse regeringer lever livet farligt: Enhver uheldsvanger vind på et uheldigt tidspunkt kunne vælte dem omkuld.

På den anden side, hvis et styre tydeligvis arbejder hårdt for HELE befolkningen, og ikke bare for en eller anden gruppes særinteresser eller for en sindssyg diktator, bør man bakke det op til det yderste.

Der er et fag ved navn ”statsvidenskab”. I skolerne undervises der hovedsageligt i ”samfundslære”. Det fortæller kun, hvordan det nuværende system er opbygget. Det egentlige fag ”statsvidenskab” kommer ind under forskellige overskrifter: nationaløkonomi, politisk filosofi, statsmagt osv. Hele faget ”statsvidenskab” og det at regere kan være ganske præcist, næsten en teknisk videnskab. Hvis man er interesseret i at få et bedre styre, et som ikke skaber problemer, bør man foreslå, at der undervises i det i skolen på de lavere klassetrin; man kan også studere det selv: Det er ikke et særlig vanskeligt emne, hvis man slår de svære ord op.

Når alt kommer til alt, er det befolkningen og dens egne meningsdannere, som sveder og kæmper og bløder for deres land. Et styre kan ikke bløde, det kan ikke engang smile: Det er kun en idé, folk har. Det er det enkelte menneske, der er levende – dig.

Vejen til lykke er vanskelig
at færdes på, når den overskygges af tyrannisk
undertrykkelse. Man har før set, at et gavnligt styre, der er
skabt for og arbejder for HELE folket,
kan jævne vejen: Når det sker,
fortjener det støtte.