12.5 LÆS SEKTIONEN

Leveregel 12-2, Beskyt dine omgivelser og gør dem bedre: Tag vare på dit eget område

12-2. TAG VARE PÅ DIT EGET OMRÅDE.

Når folk skaber uorden i deres ejendele og område, kan det brede sig til dit eget.

Når folk tilsyneladende ikke er i stand til at passe ordentligt på deres egne ting og områder, tyder det på, at de føler, de ikke rigtigt hører til der, og ikke rigtigt ejer deres egne ting. Når de ”fik” ting som børn, fulgte der alt for mange advarsler og betingelser med, eller også blev tingene fjernet af brødre, søstre eller forældre. De fik muligvis også følelsen af, at de var uønskede.

Sådanne menneskers ejendele, boliger og arbejdssteder og køretøjer taler deres klare sprog: disse ting ejes ikke rigtigt af nogen. Somme tider kan man komme ud for det, der er værre – en slags raseri mod ting, der ejes af nogen. Hærværk3 er udtryk for dette: Et hus eller en bil, som ”ingen ejer”, bliver hurtigt ødelagt.

De, som opfører socialt boligbyggeri og prøver at vedligeholde det, bliver ofte nedslåede over at se, hvor hurtigt ødelæggelse kan sætte ind. Fattige mennesker ejer pr. definition kun lidt eller intet. Da de er plaget på forskellige måder, kommer de også let til at føle, at de ikke hører til.

Men rig eller fattig, og uanset grunden, kan folk, som ikke passer på deres ting og omgivelser, skabe uorden for dem, de har omkring sig. Jeg er sikker på, at du kan komme i tanke om eksempler på det.

Spørg sådanne mennesker, hvad de virkelig ejer i livet, og om de virkelig hører til dér, hvor de er, og du vil få nogle overraskende svar. Samtidig vil du også være en stor hjælp for dem.

Man kan lære folk at holde orden i deres ting og omgivelser. For nogle kan det være en ny idé, at man, når man har haft fat i en ting og har brugt den, bør lægge den tilbage på samme sted, så man kan finde den igen: Nogle bruger halvdelen af deres tid bare på at lede efter ting. Det kan faktisk betale sig at bruge lidt tid på at få orden i sine ting, fordi det kan betyde, at arbejdet går hurtigere: Det er ikke det tidsspilde, som nogle tror.

Hvis du vil beskytte dine egne ting og omgivelser, må du få andre til at tage sig af deres.