KRISEZONER

Skaber ro ved konflikt og vold

Overalt i verden, tager militært personel godt imod Vejen til lykke, og dets principper om sund fornuft.
I tider med uro og krig, når rutiner i dagligdagen er blevet afbrudt, og grænserne mellem rigtigt og forkert er tågede, har mange brugt Vejen til lykke til at skabe fred, tolerance og respekt blandt splittede befolkninger.

Irak:

Siden det amerikanske angreb på Irak, har der været mere end 95.000 civile dødsfald, mest på grund af selvmordsangreb, hjemmelavede bomber eller morter og raketangreb. Disse dødsfald er resultatet af den sekteriske krig som føres i landet, med omkring syv civile dræbte hver dag. Denne vedvarende konflikt har forstyrret mange aspekter af ”normalt” liv i landet. For eksempel er det kun 30 procent af landets 3,5 mio. elever, der går i skole.

Men fra 2006, har specielt to personer – Carla Miller og Brian Pinkowki – sat deres præg på Irak ved hjælp af Vejen til lykke. Carla og Brian har leveret snesevis af Vejen til lykke seminarer til over 2.500 personer og har uddelt næsten 30.000 Vejen til lykke-bøger.

Carla og Brian har leveret snesevis af Vejen til lykke seminarer til over 2.500 personer og har uddelt næsten 30.000 Vejen til lykke hæfter.
Deres træning har berørt folk fra alle samfundslag – kvinder i ledende stillinger, arbejdere inden for staten, universitetsstuderende og ansatte i lokale ikke-statslige organisationer (NGO’er).

Desuden har deres hold offentliggjort leveregler fra bogen i en lokal avis, og givet dem redskaber til at konfrontere problemerne i deres lokalsamfund.

Her er nogle af virkningerne af Vejen til lykke i livet for dem, der deltager:

”Vi skal ikke basere vores liv på tabet af andres, det er selvisk at opbygge vores lykke på andre menneskers tragedier. Lykken udspringer fra ideelle forhold til andre; kriteriet for lykke afhænger af vores forhold til andre.”

”Denne træning har lært mig, hvordan jeg kommer ud af min lille osteklokke og tænker på den ydre verden. Nu tænker jeg ikke blot på mit problem, men jeg tænker på andre folks problemer og løsninger. Jeg har lært at styre min tid. I løbet af de seneste to dage har jeg ændret mit daglige program og nu forsøger jeg at ændre min adfærd. Det er det første trin mod lykke.”

Lederen af en af NGO’erne forklarede efter seminaret:

”Bogen lærte mig at bringe lykke til mig selv, ved hjælp af evnen til at tale andre til fornuft og at tage afstand fra uroligheder, bedragere og onde mennesker. Jeg kan bringe lykke til de mennesker, jeg elsker ved at yde assistance og omsorg.”

I dag bliver Vejen til lykke fortsat uddelt i det irakiske samfund for at bidrage til at bringe ro og fremgang.

Colombia:

I årtier har Colombia været en af de mest urolige lande på den vestlige halvkugle, der har lidt af vedvarende social vold og konflikt. I 1940’erne og 50’erne var landet hærget af omfattende vold, generelt kaldet ”La Violencia”. I 1960’erne opstod den venstreorienterede guerillabevægelse, Revolutionære Væbnede Styrker i Colombia (FARC), hvilket fik modstand af en højreorienteret paramilitær bevægelse. Landet blev yderligere splittet af flere store narkotikakarteller i 1970’erne og 80’erne. Efter sammenbruddet af kartellerne, blev FARC og de paramilitære involveret i striden om den colombianske kokainproduktion og -handel – en konflikt, der resulterede i hundredvis af kidnapninger, mord og vold i hele samfundet. Som prikken over i’et, havde Colombias militær en lang historie af at krænke menneskerettighederne. I 2004 opsummerede FN denne sociale uro ved at beskrive den colombianske konflikt som ”den værste humanitære krise på den vestlige halvkugle.”

Det var på dette tidspunkt, at Vejen til lykke kom ind på scenen, da den colombianske skuespiller og komiker, Andrés López, havde besluttet at løse problemet. Han skabte et unikt show, hvor han præsenterede hver af de 21 leveregler i Vejen til lykke. Gennem disse forestillinger og begivenheder, har han påvirket ikke kun titusinder af borgere, men mange af landets øverste civile og militære embedsmænd.

Til dato har Andrés leveret Vejen til lykke arrangementer og seminarer til over 14.000 militærpersonale. Derfor skænkede forsvarsministeren Mr. López en pris for sit arbejde som en ”Soldier of Happiness”.

Men selvom Andrés har henvendt sig til militæret, har hans store fokus været på at bringe Vejen til lykke til hele det colombianske folk. Siden 2005 har han optrådt for over 50.000 mennesker og givet hver af dem deres eget eksemplar af bogen.

Som blot et eksempel, organiserede Andrés og talsmanden for Vejen til lykke, den venezuelanske skuespiller, Ruddy Rodriguez i maj 2008, et seks-timers show sammen med de velkendte latinske kunstnere Nicolas Tovar og Alberto Plaza. Overværet af mere end 11.000 mennesker, kulminerede showet i Andrés ’ Vejen til lykke optræden.

I alt er over 3 millioner eksemplarer af Vejen til lykke blevet omdelt i Colombia gennem handlinger udført af Andrés López og Ana Mercedes, der leder Vejen til lykke-kampagnen i landet.